Golfbaren – The Minigolf Experience fyller 10 år

Founders Golfbaren Foto: Viv Madigan

Nu i sommar den 15e juni är det exakt 10 år sedan som Golfbaren Kristineberg slog upp portarna första gången, det var en riktigt solig och varm sommardag i hörnet av Kristinebergs Slottspark på Västra Kungsholmen i Stockholm som vi minns med mycket värme och glädje. 

 

”Över en kvarts miljon gäster har roat sig på Golfbaren Kristineberg sedan 2013. Alltifrån dejtande par, via familjer i alla åldrar till den stora eller lilla företagsfesten som söker en perfekt social teambuilding-aktivitet där alla kan vara med.”

 

Men det hela började egentligen för 15 år sedan när minigolf-nörden, tillika dubble världsmästaren Hans Olofsson bestämde sig för att skapa konceptet Golfbaren – Minigolf, Mat & Dryck. Med en vision om att skapa unika mötesplatser som kretsar kring minigolf och sociala måltidsupplevelser för alla åldrar och målgrupper påbörjades arbetet med att hitta rätt lägen runtom i Sverige. Efter en kortare sejour i centrala Malmö med en tematiserad äventyrsgolf och Ben & Jerry’s glassbar i Folkets Park 2010-2012 kom chansen i Stockholm hösten 2012.

 

Den klassiska men nergångna minigolfbanan i Kristineberg utmed tunnelbanan på västra Kungsholmen med anor från 1954 var rivningshotad. Men efter att ha presenterat visionen om Golfbaren för Stockholms Stad vändes bilden och det första projektet kunde sjösättas våren 2013 med premiär den 15e juni. 

Golfbaren Kristineberg sketch overview by Björn Ollner

Vy över Golfbaren i Kristineberg

Verksamheten idag

Golfbaren finns idag på fem platser runt Stockholm, förutom i Kristineberg, även Aspudden (2017), Swing By Golfbaren i Vasastan inomhus (2017), Nacka Strand (2021) och Sundbyberg inomhus (2021). Kombinationen av proffsig minigolf, god mat & dryck samt personlig service är mycket uppskattad och antalet besökare genom åren summerar till över en halv miljon. Genomgående tema är att härliga mötesplatser har skapats med unik design och lokal förankring. Den gedigna storytellingen om minigolfens historia samt viljan och förmågan att skapa spelmässigt bra banor för alla nivåer av gäster har hyllats av många.  

Läs mer via www.golfbaren.se

 

”5 härliga mötesplatser finns numera i Stockholm – Golfbarer med härlig atmosfär/familjär stämning, unik design, proffsiga minigolfbanor, gedigen storytelling och med fokus på god mat och dryck.”

 

Ovärderlig personal och samarbetspartners

Med på hela resan sedan hösten 2008 har Hans livskamrat och äkta hälft Nathalie varit. Paret har sedan starten haft en samsyn kring att personalen skall stå i centrum som den viktigaste resursen för Golfbaren. Det har skapat en familjär stämning som även gästerna känner av tydligt via en välkomnande varm och personlig service. Det har även lett till en ovanligt låg personalomsättning genom åren och återkommande gäster känner igen sig med personal som varit med länge. Allt efter Golfbarens motto; Kom som en gäst, gå som en vän.

Lojalitet och långsiktighet är ledord även avseende leverantörer där stora aktörer som Martin & Servera, Caspeco & Citygolf funnits med sedan starten. Förutom ägarparet finns det två centrala personer som varit med Golfbaren sedan starten. Andreas Sollman, Driftchef på Golfbaren, ses som spindeln i nätet, och bidrar starkt till att alla Golfbarer fungerar genom ett viktigt arbete bakom kulisserna gentemot personal, leverantörer, myndigheter etc. Den andra personen är LG Nilsson som med sin speciella fingertoppskänsla för destinations-utveckling bidrar i smått och stort. Golfbaren vill skapa unika mötesplatser för gammal som ung.

 

”Det är en ynnest att ha fått jobba nära med LG Nilsson i över 15 år med utveckling av våra minigolfprojekt. Med lekfullhet, charm, skärpa, intelligens och unika erfarenheter från att bygga upp ställen som Junibacken, Siggesta Gård, Vikingaliv, HAMN m.fl. bidrar LG med ovärderlig kunskap och inspiration vid tillkomsten av nya Golfbarer.”

Säger Hans & Nathalie Olofsson om sin numera långa personliga vänskap med LG. 

Storytelling by LG Golfbaren Nacka Strand Foto: Viv Madigan

Utmaningar längs vägen

När Golfbaren nu skriver 2023 och inom kort tänder ljusen på 10-års tårtan är det en fantastisk resa att se tillbaka på. Men de sista åren har inneburit stora utmaningar, en pandemi som skakat om samhället i allmänhet och Golfbarens bransch i synnerhet. Med en på obestämd tid påtvingad nedstängning av flaggskeppet Swing By Golfbaren i Vasastan i mars 2020 påbörjades ett stålbad. Tidigt togs beslut att ta hand om personalen och inga anställda sades upp. Möjligheten att ha öppet utomhus gjorde att Golfbaren-gruppens verksamhet kunde i viss mån balansera de stora förluster som en totalt 15 av 24 månader stängd restaurang på 900 kvm innebär.

 

”Vi tog oss igenom en tuff period tillsammans, vi har också haft oerhört många härliga stunder tillsammans med vår personal och våra gäster. Det är där vi finner drivkraft och vi kommer hålla på med detta länge framöver. Vi är alltid nyfikna på nya projekt och att få skapa mötesplatser från blankt papper är inspirerande och kul. Vi fyller 10 år med väldigt positiv känsla för framtiden och ser fram emot att hitta och förädla nya platser via minigolfen som förenande och katalyserande kraft. Men när, var och hur det får vi se.”

Säger Hans & Nathalie Olofsson.

The course at Golfbaren Nacka Strand Foto: Viv Madigan

Vad händer på Golfbaren den 15e juni? 

Det är för hela Stockholm en av de mest aktiva dagarna för restauranger och företag som jobbar med sommarfester. Golfbaren är nästan fullbokade redan och kommer fira lite extra och erbjuda både DJ & Live-Musik på sina ställen denna dag. För Golfbarens fans, och många andra, är det välbekanta namn som Yellow Mike, DJ Samuel, DJ Mathias, Quint Starkie, Robert Hoffman, Mats Tärnfors mfl som kommer dyka upp och förgylla sommar-kvällen.

Men hela dagen kommer fyllas av erbjudanden och gästspel från leverantörer på plats mm.

Se www.golfbaren.se för mer om födelsedagens program.

 

 

För mer information om Golfbaren och minigolf i allmänhet, historien bakåt eller visioner och utvecklingsplaner framåt, kontakta:

 

Hans Olofsson

VD & Grundare Golfbaren

070-4447444

hans@golfbaren.se

www.golfbaren.se  

eller besök


SOMMARSTÄNGT 7/7-14/8

Ons - Fre 16:00-22:00
Lör - 12:00-22:00


RÖDA DAGAR & HELGDAGAR MED UNDANTAGSTIDER:

Sista insläpp en timme innan stängning